zbierany w okresie kwitnienia dla zachowania ziołowego aromatu
Kamis
Majeranek suszony.
FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier, Wspieranie odpowiedzialnego leśnictwa, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Polędwiczka w sosie jabłkowym
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 65 min
Porcje 4
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 600 g)
1½ łyżki majeranku Kamis
1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Kamis
1 łyżeczka soli morskiej Kamis
2 łyżki oleju
300 ml soku jabłkowego
½ łyżeczki pieprzu młotkowanego Kamis
200 ml śmietany 36 %
200 g kaszy jaglanej
50 g masła
2 kwaśne twarde jabłka
1. Polędwiczki oprósz 1 łyżką majeranku, czosnkiem, pieprzem i solą, odstaw na 30 min, następnie obsmaż na patelni i piecz w piekarniku w temperaturze 90 °C około 60 min.
2. Do rondelka wlej sok jabłkowy z dodatkiem pieprzu młotkowanego, zredukuj pięciokrotnie gotując, dodaj śmietanę, gotuj do uzyskania konsystencji sosu, dopraw solą.
3. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie z 1/3 masła.
4. Z jabłek usuń drylownicą gniazda nasienne, pokrój je w centymetrowe plastry, przed podaniem usmaż na złoty kolor na maśle, na koniec oprósz pozostałym majerankiem.
5. Polędwiczki wyjmij z piekarnika, odstaw na 2-3 min.
6. Podawaj pokrojone w plastry z jabłkami, sosem i kaszą jaglaną.
Saszetka
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska